Business As Usual

(szarkazmus on) Mivel annyira sok gondolatom támad nap mint nap, melyek mindenki számára érvényes okosságot jelenthetnek, ezért úgy gondoltam, érdemes ezt csokorba gyűjtve is átnyújtani a kedves publikumnak. Nem változtathatjuk meg a VILÁGOT, de mindannyiunk kötelessége jobbá tenni a "világot" - vagyis az őt körülvevő mikrokozmoszt. (szarkazmus off)

Friss topikok

Utolsó kommentek

A legkellemetlenebb interjúkérdések 1.

2013.07.24. 14:28 Business4All

Nagyon sok írás született már abban a témakörben, hogy milyen kérdéseket tesznek fel a felvételiztető, interjúztató HR-esek, fejvadászok, magas beosztásban lévő, és onnan a „tutit jól megmondó” vezetők. Nagyon sokszor adnak jó illetve kevésbé jó tippeket is a kedves felvételiztetőknek arra, hogy milyen választ adjanak ezekre a kérdésekre, így én most nem ezzel akarok foglalkozni, hanem szeretnék egy kicsit „out of the box” gondolkodni ezekről a kérdésekről. Mivel a téma nagyon hosszú, ezért több részletben bocsátom a tisztelt publikum elé írásaimat. Következzen tehát az első szösszenet.

Először is: egyáltalán miért kell feltenni ezeket a kérdéseket, ha mindenki tudja róluk, hogy jelentős részük elfogadhatatlan, és semmit sem mutat meg a kérdezett személyről? Alapvetően két fontos oka van, hogy az interjúztatók mégis felteszik ezeket a kérdéseket: egyrészt azért, mert így szokás, mert mindenki mindig felteszi; másrészt pedig azért, mert így szeretnék felmérni, hogy mit reagál a jelentkező a váratlan és/vagy kellemetlen helyzetekben.

Lássuk akkor az első esetet, amikor azért teszi fel az interjúztató a kérdést, mert „mindig fel szokták tenni, mindenki fel szokta tenni, ez bevett dolog”. Ha ez valóban így van, akkor máris borítékolható, hogy az adott cégnél nem jól működik a HR, hiszen a HR legfőbb feladata (a közhiedelemmel ellentétben) nem az, hogy a megüresedő pozíciókat betöltse, igazgassa az alkalmazottak bérszámfejtését, és gondoskodjon arról, hogy a szülési szabadságra távozók vagy onnan visszaérkezők papírjai rendben legyenek. A HR legfőbb feladata az, hogy a cégvezetéssel szorosan együttműködve stratégiai döntéseket hozzon, és támogassa a tehetséggondozást, karriert, „életpályát” biztosítson azok számára, akik illeszkednek a stratégiai tervbe, megtalálja, hogy melyik munkavállaló milyen erősségekkel rendelkezik, és ezeket hogyan lehetne a cég hasznára fordítani. Milyen pozícióban, munkaterületen tudna a munkavállaló a legtöbbet nyújtani, és megtalálni azokat az esetleges jelölteket, akik – akár még a meglévő tapasztalat vagy képzettség hiánya mellett is – a legalkalmasabbak egy pozíció betöltésére. Arról most ne beszéljünk, hogy mi a helyzet akkor, ha már a cégvezetés szintjén sincs meg a stratégiai látásmód. Ha azonban a HR stratégiai módon közelíti meg feladatait, és készen áll arra, hogy a cég érdekeit szem előtt tartva hozzon meg döntéseket, akkor nem szabad a jól megszokott módszereket alkalmaznia. Ha valami újat akarunk, akkor miért a régi módszerekkel kezdünk a megvalósításába? Jól tudjuk, hogy a régi, bejáratott utak hova vezetnek, így más úti cél esetén más utat kell választanunk. A HR részéről a megszokást választani egyet jelent a stagnálás elfogadásával. A stagnálás pedig – mint tudjuk – a hanyatlás előszobája.

Akkor most térjünk át a másik lehetőségre: ha azért teszi fel az interjúztató a kérdést, hogy lássa, mennyire zökkenti ki a pályázót, ha egy váratlan/kellemetlen helyzettel szembesül. Ebben van logika, de ezek az avítt, lejáratott kérdések már egyáltalán nem jelentenek váratlan helyzetet a jelölt számára. Sok-sok éve hallják, olvassák, hogy mik ezek a kérdések, ezért csak annyit vált ki belőlük, hogy „Here we go again!”. A lejárt lemezek újbóli lejátszása elkedvetleníti a pályázót, aki teljes joggal gondolkodik el azon, hogy akar-e egy olyan cégnél dolgozni, ahol (még mindig) ilyen kérdéseket tesznek fel a leendő munkatársaknak. Kedves olvasó, amennyiben te is találkozol ilyen kérdéssel, bátorítalak, hogy gondolkodj el te is! Megéri elnyerni az áhított állást, hogy utána pár hónapon belül gyomorfekéllyel keressed a következő lehetőséget?

Ráadásul a legtöbben már megtanulták, hogy milyen válasszal lehet a legjobb eredményt elérni, és – megőrizve önuralmukat – szépen felmondják a kívánt „leckét”. És bár sok következtetést le lehet vonni abból, hogy a megkérdezett jelölt szépen el tud-e mondani betanult szövegeket, valamint jól tud-e tájékozódni az interneten (mert onnan tanulta meg a választ), valójában nem sokat mond a jelöltről. Persze ha droidként akarják alkalmazni, akkor tegyenek fel neki sablonos kérdéseket, és várjanak sablonos válaszokat, ha pedig ez megtörténik, akkor pedig vegyék fel, de – ahogyan korábban is írtam – ez messze áll a stratégiai gondolkodástól.

A következő részben néhány konkrét kérdést is elemzek.

(folyt. köv.)

13 komment

Címkék: multi munka interjú hr stratégia kérdések állás felvételi álláskeresés válaszok management személyzeti interjúkérdések

A bejegyzés trackback címe:

https://businessasusual.blog.hu/api/trackback/id/tr855423053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2013.07.27. 15:19:29

"Nagyon sok írás született már abban a témakörben"

Sok? Tényleg? Egyet mutass! És nyugodtan beleveheted ezt is.
Egy újabb erőtlen kísérlet a HR, mint szakma elismertetésére.
Fölösleges, sőt káros fogaskerék a rendszerben. Így lehetne összefoglalni. A "szakmabeliek" tudását, tevékenységét meg talán ne is feszegessük.

2013.07.27. 15:23:24

A hr az ilyen dolgok miatt lett szitokszó. Az emberek nem bíznak bennük, és nem is csoda. Mintha a jelentkező tornáztatása / alázása lenne a fő cél. Lehet, hogy 20 éves zöldfülőekkel ez oké de olyannal aki már bizonyított a szakmájában (jó eséllyel többet mint a fiatal hr-es), gusztustalan és nem tudom professzionális viselkedésnek tartani. Ha a hr-nek mi vagyunk az ellenfél akkor nekünk meg ők... ha az ember interjúra megy akkor jó eséllyel guglizik kicsit fura dolgok után és felkészül. A másik dolog, hogy a legtöbb meló nem olyan, ahol pillanatok alatt improvizálnod kellene, és elég sok igényel analitikus gondolkodásmódot mert rengeteg mindent figyelembe kell venni egy döntés előtt ami westernhős stílusban nem menne.

Shopping 2013.07.27. 15:23:43

Egy kicsit elb@sztad a cikk címét, mivel az ott említett kérdésekből a cikkben egy sem található.

Mondjuk a HR esekről eddig sem volt túl jó véleményem.
Jellemzően diplomát szerzett tehetségtelen ámde nagy hatalommal bìró emberkék, akik éreztetik is ezt.

Rodolfo63 2013.07.27. 15:23:53

értem én, hogy kell a kedvcsináló érdeklődést felkeltő promo cikk, de egyben jobb lett volna a kérdésekkel, ki tudja hogy emlékezni fogok-e később, hogy megnézzem a kérdéseket

Mike36 2013.07.27. 15:23:59

Ez a poszt igy első körben nem szólt semmiről

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.07.27. 15:24:12

Ó, bakker bár kihalna végre az összes olyan cég ahol még a felvétel is ügyeskedésből, szemétségből áll. Ahol nem dolgozni kell hanem trükközni, dolgozókat átverni, szervezés és vezetés címszó alatt semmitenni és megint csak ügyeskedni, trükközni.

Eddig kb 7 munkahelyen volt 15 év alatt, és szerencsére mindig olyan helyre mentem el ahol dolgozni kellett és nem ilyen baromságokat meg szemétségeket csinálni. :D

mis 2013.07.27. 15:24:16

Jó a cikked, csak szerintem nincs benne semmi új... :(
Reméljük a folytatás jobb lesz!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.07.27. 15:24:37

Nagyon jó gondolatok, de az unalmas kérdések mögött azért még egy dolog áll: a HR-es nem maga találja ki, mi fog történni egy interjún, komoly cégnél van rá protokoll, kézikönyv, folyamatleírás, checklist, jegyzőkönyvet kell írnia. Ezt megváltoztatni hosszadalmas, és valójában senki sem akarja. Tehát, a kötelezőt mindenkinek el kell táncolnia. Az érdemi munka ott kezdődik, hogy mit szeretne valóban elmondani a jelölt, és mit szeretne valóban megtudni a HR-es.

Business4All 2013.07.27. 15:28:54

@jobangel: Igen. Pont erről szól az a rész, hogy stratégiai jellegű váltásra van szükség. Persze ez nagyon nehéz, de ha végre valaki megértené, hogy mitől megy előre a cég, és ennek hogyan lehet alárendelni a kiválasztást, akkor megérné. De igazad van, ez management szintű döntés.
A jelenlegi trend mégis az (elsősorban Amerikában, és ott is csak nagyon kevés helyen van még így), hogy pont emiatt alárendelik a hr-t is a stratégiai céloknak.
Ehhez azonban azért kellenek stratégiai célok is. Tehát nem csak a "jövőre 20%-kal fogunk többet eladni".

Business4All 2013.07.27. 15:52:01

@doggfather: Ez egy három részes "mini-sorozat" mind a három része elérhető már. Azért bontottam három részre, mert így nem túl hosszú egy-egy poszt (amúgy egyszerre írtam meg, csak időzítettem három egymás utáni napra).
Tudom, hogy ez nagyon-nagyon "a teljesség igénye nélkül" született írás, de most csak ennyit dolgoztam fel. Nem akartam minden kérdést "boncolni".
A blog amúgy egy "üzleti jellegű" agymenés, így nemcsak HR-kérdéseket akarok feldolgozni. A legelső poszt pont nem is ilyen.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2013.07.27. 15:52:24

Jó dolog ez a háerkedés... Oszt' dolgozni ki, mikor fog?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.28. 08:38:16

@Business4All: köszi a választ, akkor szét is nézek a többi részért!
süti beállítások módosítása