Business As Usual

(szarkazmus on) Mivel annyira sok gondolatom támad nap mint nap, melyek mindenki számára érvényes okosságot jelenthetnek, ezért úgy gondoltam, érdemes ezt csokorba gyűjtve is átnyújtani a kedves publikumnak. Nem változtathatjuk meg a VILÁGOT, de mindannyiunk kötelessége jobbá tenni a "világot" - vagyis az őt körülvevő mikrokozmoszt. (szarkazmus off)

Friss topikok

Utolsó kommentek

Hogyan törjünk ki a munkahelyi fásultságból?

2014.01.28. 17:25 Business4All

„Gondolkodj másként! Törj ki a saját korlátaid közül! Újulj meg! Villanyozódj fel!” – halljuk nap mint nap. Igen, de hogyan? Hogy tudnék kitörni a saját korlátaimból? Hogyan tudok az lenni, aki nem vagyok? Ezekre a kérdésekre keresem a választ, és néhány ötletet is szeretnék adni.

A napokban olvastam egy internetes fórumon: „Reggel munkába menet: összeszedett, lelkes gondolatok… Munkahelyemen: üres internetezés, félbehagyott feladatok, koncentrációhiány…; Útközben hazafelé: összeszedett gondolatok, kapcsolatépítés, stratégiagyártás…; Otthon este: túlórázás, inspiráció gyűjtés, a napközben el nem végzett feladatok továbbgondolása… – na jó ez a rész azért elég hamar átcsap sorozatok nézésébe!” – ismerős? Akkor itt az ideje, hogy változtass.

A tehetetlenség törvénye

Korábban is írtam már a motivációról, de akkor elsősorban vezetői oldalról közelítettem meg a kérdést, most azonban arra szeretnék koncentrálni, hogy mi magunk is meg tudjuk fordítani a helyzetünket, a bennünk rejlő erők energizálásával. De hogyan?

Sir Isaac Newton I. törvénye így szól a tehetetlenségről: „Minden inerciarendszerben lévő test nyugalomban marad vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, míg ezt az állapotot egy másik test vagy erő meg nem változtatja.” – ez ránk is igaz. Ha nem ér bennünket erőbehatás az irányváltásra, akkor vagy „egyenes vonalú egyenletes mozgást végzünk”, vagy „nyugalomban maradunk”. A rossz hír az, hogy minden nap számos negatív erőbehatás ér minket, melyek lefelé irányítják az életünket, a lehetőségeinket, eredményeinket.

A jó hír az, hogy ahogyan a magban benne van az egész belőle majdan kinövő élet, nekünk is vannak olyan belső erőforrásaink, melyeket energizálva képesek vagyunk más irányba terelni az életünket vagy véget vetni a „tehetetlenségnek”. A továbbiakban néhány ilyen módszert foglalok össze – a teljesség igényével, de természetesen ettől a lista még nem teljes. Mint mindig, ebben az esetben is először elemezni kell a helyzetet. A következő kérdések átgondolását javaslom:

Boldog vagy-e?

Ha úgy érzed, hogy belefásultál a munkádba, és nincs motivációd, akkor bizonyára nem vagy boldog.

Azért dolgozol, mert dolgoznod kell vagy szereted a munkádat?

A newtoni tehetetlenség állapotában nyilván nem szereted a munkádat, de gondolj csak vissza arra az időszakra, amikor még szeretted. Milyen tényezők voltak azok, amik miatt akkor szeretted?

Ha a jövődre gondolsz, akkor ugyanott képzeled el magad?

Lehet, hogy nagyon szeretted valamikor a munkádat, ezért szívesen maradnál ugyanott, mégis valamilyen okból elveszítetted a mindennapi munka örömét. Ebben az esetben azt kell megnézned, hogy mi volt ennek az oka. Sokszor pont azért fásulunk bele a napi rutinba, mert elkeserít, ha arra gondolunk, hogy később is ugyanezt fogjuk csinálni. Ha te is így érzel, akkor gondold végig, hogy mit szeretnél valójában csinálni.

Egy vicc szerint a főnök azzal a felkiáltással állt irodája munkatársai elé, hogy „Ne a jelenlegi pozíciótoknak megfelelően öltözködjetek, hanem úgy, ahogy akkor öltöznétek, ha álmaitok állását töltenétek be!” – arra számított, hogy másnap mindenki kosztümben és öltönyben jön majd dolgozni. Ehelyett másnap tele volt az iroda szuperhősnek, élsportolónak, barlangásznak és pilótának öltözött hölgyekkel és urakkal. És ez el is vezet minket a következő kérdéshez.

Ha te magad teremthetnéd meg az álomállásodat, és a pénz nem lenne akadály, mit tennél?

Tudom, hogy a pénz akadály, és azt is tudom, hogy nem teremtheted meg a saját munkahelyedet, de számos példa van arra, hogy szorgos munkatársak ötleteiből új üzletágak, új lehetőségek, sikerek nőttek ki. Benned is ott lakik a siker magja, keresd meg, hol tudsz javítani, újat létrehozni – utat törni, ha úgy tetszik. És ezzel megint újabb kérdéshez jutottunk.

Meg tudod változtatni azt, ami zavar, ami bánt?

Ha meg tudod változtatni, akkor változtasd meg, tedd jobbá. Ha nem tudod megváltoztatni, akkor pedig miért idegesíted magadat vele? Ez számomra is komoly kihívást jelent, mert sokszor akarom annyira jól végezni a munkámat, hogy felbosszantom magam, ha elháríthatatlan akadályba ütközöm. Ilyenkor érdemesebb inkább mély levegőt venni, és arra koncentrálni, amivel megjobbíthatjuk a dolgokat. Koncentrálj arra, amit meg tudsz változtatni, ahol új határokat tudsz meghódítani.

Ha ezeket a kérdéseket megválaszoltad, akkor készen állsz arra, hogy változtass. És az érdekes az, hogy pár nagyon apró dolog is ki tud mozdítani a fásultságból. Pusztán az által, hogy új módon tekintesz dolgokra, vagy új tevékenységeket kezdesz, már javul az életkedved, újra beindul a motivációd, javulnak a kilátásaid.

Nézz másként a dolgokra!

„Ez nagyon szépen hangzik, sokszor mondják, de hogyan csináljam meg? Van egy gondolkodásmódom, abból hogy tudnék kilépni?” – például úgy, ha arra gondolsz, hogy mit tenne az adott helyzetben a kedvenc szuperhősöd – még akkor is, ha nem az ő ruhájában mész be dolgozni. Vagy a kedvenc filmed főszereplője. De arra is gondolhatsz, hogy mit tenne kedvenc történeted főgonosza. Nem kell egyetértened vele, csak játssz el a gondolattal, mert így megismerheted mások véleményét, gondolkodásmódját, és kevésbé leszel hajlamos pikkelni valakire csak azért, mert a tiédtől eltérő nézeteket vall. De az is lehet, hogy egy unszimpatikus ember jó megoldást tud egy bizonyos problémára. Ettől még nem kell minden véleményét elfogadni. „Mit tenne az adott helyzetben Szörnyella de Frász?” – férfiaknak: „Mit mondana erre Joker?”

Célok, tervek – újratöltve

Óvodában a fiúk többsége focista, a lányok többsége pedig balerina szeretne lenni, ha felnőtt lesz. Utána a gyerekek tinédzserek lesznek, és a fiúk egy része rock sztár, a lányok egy része pedig modell akar lenni. Felnőtt korban azután alakot ölt a vágyak és a lehetőségek egy olyan kombinációja, melyben kialakul, hogy végül is „mi leszel, ha felnőtt leszel”. Ilyenkor – bármi is legyen a tényleges irány – nagy célokkal indul neki az ember választott jövőjének. Gondolj vissza rá, hogy mi volt ez a te esetedben, és frissítsd fel magadban! A célok jelentik az egyik legfőbb üzemanyagot lelkünk számára. Ha azonosulsz a céloddal, akkor az újra felvillanyoz, és felfrissít.

Gondolj vissza a sikereidre!

Ne mondd azt, hogy semmit sem értél el az életben! Nagyon sok sikered volt már. Gondold végig, hogy mik azok az eredmények, melyekre büszke lehetsz, bármilyen aprók is legyenek. És ne másokhoz viszonyítsd magadat. És ha ő ennyi idősen már sokkal többet ért el, akkor mi van? Neked nem az ő életét kell élned. És ha sokat hibáztál? Akkor is van olyan, amit jól csináltál. Jegyezd fel, és emlékeztesd rá magad. Egy nagyon fásult menedzser élete akkor változott meg, amikor a vele foglalkozó szakember azt a feladatot adta neki, hogy a nap minden órájában írja le, hogy mi volt az a dolog, aminek örült (pl.: szép virágot láttam, kedves volt hozzám valaki, stb.). De nem írhatta kétszer ugyanazt egy nap. Egy hét után jól érezte magát, és újra motivált lett.

Változtass néhány apróságon!

Egészen apró változások is javíthatnak kedélyállapotunkon. Válassz egy másik csengőhangot, egy vidámabbat! Menj más útvonalon a munkahelyedre! Sétálj egyet ebédidőben! Menj korábban dolgozni, és annyival korábban indulj el haza! Hölgyek, fessétek más színűre a hajatokat vagy változtassatok frizurát! Tegyél ki egy szép képet az íróasztalod fölé! Öltözz ahhoz a munkához, amit be szeretnél tölteni…

Fogj bele új időtöltésekbe!

Minden új tevékenység az agy más részeit, más idegpályáit stimulálja, ezért olyan hormonokat szabadít fel, melyek javítják az életérzésünket. Válassz hobbit! Vagy ha túl sok időt töltöttél a régivel, akkor tedd félre pár hétig, hogy ne zakatoljon rajta az agyad. Kezdj el sportolni! Válts sportágat, ha már eddig is sportoltál! Tanulj új nyelvet! Tudom, hogy ez inkább mazochizmusnak hangzik, de a nyelvtanulás különösen hasznos, mert más gondolkodásmódot is tanít, amellett, hogy az agy új területeit stimulálja.

Szánj időt magadra!

Ez szervesen kapcsolódik az előző ponthoz, de fontos, hogy – például mikor korábban bemész dolgozni – szánj egy kis időt arra, hogy végiggondolod a dolgokat, időt szánsz magadra. Én például a reggeli kávém mellett szoktam felkészülni a napra, végiggondolni, hogy mit kell ma tennem, és elolvasom „a napi igét”, azaz megpróbálok az aznapi fő üzenetre koncentrálni.

Győzd le a félelmeidet!

Egy kalandpályán történt, hogy pont elénk került egy hölgy, aki az első két – aránylag könnyebb – akadályt úgy vette, hogy előtte is, és közben is folyamatosan jajgatott, hogy ő mennyire nem tudja ezt, és le fog esni, stb. Már éppen kezdtem azt vizionálni, hogy milyen sokáig fog így tartani, mire végigjutunk a pályán, és milyen rossz lesz ezt hallgatni bő félórán át, amikor a harmadik akadály közepén, egy 5 méteres magasságban kifeszített acélsodronyon állva nagy elszántsággal azt mondta: „De hát én ezt meg tudom csinálni! Hát nehogy már ne tudjam megcsinálni!” – és innentől fogva zokszó és panasz nélkül, megdöbbentő sebességgel végigment a pályán. Bevallom őszintén, hogy a legdurvább, legkeményebb hullámvasutak előtt engem is elfog kicsit a félsz. Ilyenkor azonban mindig arra gondolok, hogy „Ezeket a hullámvasutakat úgy tervezték, hogy ne haljanak bele az emberek, és már több ezren mentek rajta, akiknek semmi bajuk sem lett. Nekem sem lesz!” – De ezt a hozzáállást emberi kapcsolatokra is tudod alkalmazni. Volt egy olyan munkatársam, akire nem szívesen gondoltam, mert többször volt súrlódás, beszólás a kapcsolatunkban. Egyszer azonban, amikor eljött a születésnapja, úgy döntöttem, hogy véget vetek ennek az állapotnak, és kedvesen felköszöntöttem, azzal a hozzáállással, hogy mostantól másként tekintek rá. Neki is jól esett, és a kudarctól való félelem legyőzése által másként tudtam ránézni.

Legyél pozitív!

Ha hálás vagy, az megerősíti benned az eredményeket. Ha örülsz az eredményeidnek, akkor az emlékeztet is arra, hogy mennyi mindent elértél már, és ezzel beindul egy öngerjesztő folyamat. Olyan, mint ahogyan a legmodernebb autókban visszanyerik a fékezésből származó többletenergiát, és azt utána felhasználják a gyorsításokhoz.

A kapcsolataidban is arra törekedj, hogy a jót erősítsd. Biztos te is hallod rendszeresen, hogy „ez a rossz a cégnél, az a munkatárs milyen kellemetlen, stb.” – de ha egy jobb cégnél akarsz dolgozni, akkor összpontosíts inkább a pozitívumokra. A napokban az egyik munkatársam előállt egy javaslattal arra, hogyan lehetne az egyik termékünket jobbá tenni, de ez elég nagy többletköltséget jelentene a cégnek, amire mikor felhívták a figyelmét, azt mondta – nevetve: „Tudom, de nem érdekel!” – ezt persze lehet daccal is mondani, de neki az volt a véleménye, hogy ha tudunk jó terméket csinálni, akkor csináljunk azt.

Ismételd!

Ha sikeres voltál, és újult erővel veted bele magad a feladataidba, akkor nincs más hátra, mint rendszeresen újragondolni, hogy mivel tudod felfrissíteni magadat. Ne felejtsd el, hogy hét év alatt az emberi test minden egyes sejtje lecserélődik, így biztos nem vagy ugyanaz az ember, aki hét évvel ezelőtt voltál. Persze megújulni gyakrabban is lehet.

4 komment

Címkék: biznisz munka sport üzlet célok motiváció lelkesedés business állás cég teljesítmény válaszok cél management demotiváció

A bejegyzés trackback címe:

https://businessasusual.blog.hu/api/trackback/id/tr65786805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TBit 2014.01.30. 20:13:36

Szia! Hat visszatertel!
Oktober ota sok ido telt el, ha nem nezek be, nem is olvaslak :( Szamithatunk rad rendszeresen is, vagy mas feluleteken vagy elerheto?

Business4All 2014.01.30. 23:07:50

@TBit: Köszönöm, hogy sokan jeleztétek: várjátok már újabb írásaimat. Tényleg volt egy hosszabb szünet, mivel más dolgokra (személyes, munkahelyi) kellett koncentrálnom, de továbbra is úgy tervezem, hogy minimum havonta jelentkezem új írással. Van már pár ötletem is...

Bachelor9 2014.02.24. 16:58:30

Varjuk a kovetkezot!

Milyen temakban utazol ?

Business4All 2014.02.24. 17:00:21

@Bachelor9: Pár napon belül aktiválom. Majd meglátod... :-)

(Készítettem közben Facebook oldalt is.)
süti beállítások módosítása